TOP termékek

Szavazás

Házhozszállítás

Hírek

2021.01.25 13:32
Ingyenes szállítást vállalunk a gázkazán termékekre. Használja ki most és rendelje meg gázkazánját ingyenes szállítással.

Naptár

2023. Június
H
K
Sze
Cs
P
Szo
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
 

Radiátorok

Radiátorok

 

Fűtés története

Régen a fűtést úgy oldották meg, hogy tüzet gyújtottak és köré ült mindenki, mivel a fűtésre már az őskorban is szükség volt. Elvégre az ősember volt, aki feltalálta a tüzet. Eleinte nagyon féltek a tűztől, de nagy kincs volt, így kénytelenek voltak megbarátkozni vele. Majd később felfedezték, hogy nem csak melegedni lehet a tűz mellett, hanem az élelmet is meg tudják sütni vele. Később megkezdődtek a fűtés első lépései. Először barlangokba raktak tüzet, de rájöttek, hogy a füst nem távozik úgy, ahogy kellene. Így a füstöt valahogy ki kellett vezetni a lakótérből. Kint gyújtották meg a tüzet, majd amikor már füst mentes volt akkor vitték be a lakótérbe. Később született meg a kandallótűzhely az 1500-as években. Ezek elsősorban a szoba közepén helyezkedtek el. Ezekkel már nem csak melegíteni tudtak, hanem főzni is. 1971-ben jelent meg az első konnektorba dugható elektromos radiátor.

 

Radiátor

A radiátor olyan fűtőtest, amely valamilyen forró folyadék keringetésével melegíti fel a környezetét és a levegőt. A radiátor a fűtőtestek csoportjába tarozik. A felmelegített víz szivattyúk segítségével jut el a radiátorba. Mi különbözteti meg a konvektortól? Radiátornak nevezzük azokat a fűtőtesteket, amelyek hőleadása hősugárzás útján történik, amelyek pedig hőáramlással, azokat hívjuk konvektoroknak.

Ma azt nevezzük radiátornak, amelyben valamilyen forró folyadék kering. A konvektor szót pedig arra használjuk, amiben belül közvetlen hőforrás van.

 

Radiátor típusai:

Energiaforrás alapján: Lehet meleg vizes és elektromos radiátor, de mára már elterjedt a csőradiátor, mely fűtőpatronnal van kiegészítve.

Forma alapján: Lehet lap-, cső-, tagos és egyedi radiátor. A tagos radiátort régebbi építésű lakásokba használták. A lapradiátorok már sokkal modernebbek. A csőradiátorokat pedig általában fürdőszobában szokták használni. Ezen tudják szárítani a törölközőket és ruhákat is.

Anyag alapján: Réz, öntöttvas, acél, alumínium, rozsdamentes acél. Borításuk alapján lehet festetett, krómozott és a különlegesebb faborítás.

Hálózatba kötés alapján: Lehet egycsöves, kétcsöves és háromcsöves rendszer.

A megfelelő hőleadó egység elhelyezése és kiválasztása fontos a fűtés tervezésénél. Eleinte még csak gőzfűtést alkalmaztak, de később ezt leváltotta a meleg vizes fűtés. A gőzfűtés előnye az, hogy egyszerű volt a használata. A hátránya pedig a rossz hatásfok volt. A radiátorok érintése a későbbieken nem okozott égési sérülést, mivel a fűtési hőmérséklet 60°C alatt maradt.

Eleinte csak nagyobb helységek fűtésére használták a radiátort. Ezekhez a rendszerekhez még nem volt szükség szivattyúra. A mai lemezradiátorok hőleadási képessége sokkal nagyobb, mint a régebbi öntöttvas radiátoroké. Megvalósítható, hogy a helyiségekbe ne legyen túlfűtés, ha termosztatikus radiátorszelepeket és szobatermosztátot szerelnek fel. Amelyik helyiségben szobatermosztát lesz, oda nem kell termosztatikus radiátor szelepet felszerelni.

Kérdése van? Hívjon vagy írjon nekünk alábbi elérhetőségeinken!

 

+36-52/537-666
vgfnet@oktaeder.hu

 

Radiátor kiválasztása

A radiátorok kiválasztása során elég sok mindent figyelembe kell venni:
- ár
- méret
- teljesítmény
- élettartam
- korrózióállóság
- szerelhetőség
- nyomásállóság
- külső kinézet
- bordázottság – ezzel tudják fokozni a hőleadást

A radiátorok elhelyezését is nagyon fontos figyelembe venni energiatakarékosság szempontból. Ne takarjuk el a fűtőtestet bútorokkal, függönnyel sem. Ha messze rakjuk a fűtőtestet az ablaktól, akkor az ablaknál fázni fogunk. De ha az ablak közelébe helyezzük el a radiátort, akkor meggátolja a hirtelen hideg levegő bejutását a lakótérbe. Ügyelni kell a felhelyezésre, mert nem biztos, hogy a falnak akkora a teherbíró képessége, mint ami kellene. Ezt radiátor lábakkal is meg lehet oldani.

A falfűtést és a padlófűtést is a fűtés közé soroljuk, mert ugyanaz a sugárzásos hőleadást alkalmazzák. A padló hőmérséklete nem lehet 29°C-nál melegebb egészségügyi okok miatt. 

 

radiátor árak acéllemez radiátor és lemez radiátor esetén

 

Fűtésindítás

Néhány teendőt végre kell hajtani, mielőtt beindítanánk a fűtést.

Ellenőriztetni kell a kéményt, mert a nyár alatt eldugulhat (madárfészek, halott madár). Mindenféleképpen egy hozzáértő szakember ellenőrizze ezt. Ha ezt nem teszik meg, akkor visszaáramolhat a színtelen és szagtalan szénmonoxid a kéményen keresztül és ez mérgezést okozhat. A kondenzvíz elvezetésére szolgáló műanyag csövet és csonkot is le kell ellenőrizni. A kondenzvizet (savas folyadék) mindenképpen egy műanyag vödörbe vagy közvetlenül a lefolyóba kell elvezetni műanyag csővel.

A gázcsap kinyitása után figyelni kell a gázszagra. Majd le kell ellenőrizni, hogy fel van-e töltve folyadékkal a fűtőrendszer. A töltő-ürítő csonk a kazán közelébe van elhelyezve. A feltöltés gumicsővel vagy bekötőcsővel történik. Ha ezt is megtettük, akkor beindíthatjuk a kazánt. De a működés során folyamatosan ellenőrizni kell, hogy jól működik-e. Ha minden jól működik, akkor a légtelenítéssel kell folytatni. A légtelenítéshez nem szükséges szakember, bárki meg tudja csinálni.

A légtelenítés sorrendje: maximális hőfokra fel kell melegíteni a rendszert, majd kb. fél óra múlva le kell kapcsolni. Ki lehet nyitni a szelepet és távozik belőle a levegő, a csap alá mindenképp rakjunk egy kis edényt. Amint megjelenik a folyadék, akkor vissza kell zárni a szelepet. Ha a fűtés már rendesen működik, akkor jöhet a radiátorszelepek ellenőrzése. Amennyiben a szelepet nem tudja elcsavarni, akkor valószínűleg bevízkövesedett és ezt cserélni kell. Időközben is lehet légteleníteni a fűtőtestet, ha érzi, hogy nem egyenletesen melegszik, vagy ha furcsa hangot ad ki.

Eszközök, amik kellenek egy légtelenítéshez: légtelenítő kulcs (csavarhúzó), kis tálka vagy egy rongy.

 

Acéllemez lapradiátor

Könnyű szerelhetőség, hosszú élettartam, esztétikus megjelenés, kiemelkedő hőteljesítmény, könnyű tisztítás.

A levehető felső fedélnek köszönhetően könnyen lehet tisztítani.

Minden ERFER acéllemez radiátor 10 bar nyomásteszten ment át. A magas fokú védelmet az epoxi felületkezelés folyékony festékbe mártva biztosítja.

A radiátoroknak nagy szerepe van a fűtésben, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő minőségűek legyenek. Az acéllemez lapradiátor esztétikus kinézettel van tervezve. A lemez radiátor ma már nélkülözhetetlen otthonunkból. A lakótértől függ, hogy mekkora lemez radiátort választunk. Egy kisebb helyiségbe elég egy kisebb teljesítményű acéllemez radiátor is.

Termékeink (ERFER) háromsoros, kétsoros és egysoros változatban érhetőek el. Az acéllemez radiátor kiválasztásába nem csak a hosszúság és a szélesség kiválasztása a fontos, hanem a vastagsága is (egysoros, kétsoros, háromsoros) mivel ez határozza meg a hőleadás mértékét és a teljesítményt. A lapradiátor a piaci forgalomba megtalálhatóak a következő jelzésekkel: 11K, 22K, 33K. A lemez radiátor mindenféle helyiségbe megfelelő.

Az ERFER acéllemez radiátor környezetbarát, modern, könnyen tisztítható, helytakarékos és kiváló minőségű. Igényes kivételének köszönhetően egyszerűen beolvad a környezetébe. Ha esetleg meghibásodna, akkor könnyen lehet javítani. Az ERFER acéllemez lapradiátor nagyon sok méretben megtalálható webáruházunkban. Minden szereléshez tartozó elem pl.: a konzol (fali rögzítő elem), a légtelenítő és záródugó, rögzítő csavarok, tiplik a csomag belsejében vannak. A radiátor felszíne zsírtalanítással van előkészítve és tisztítva a festéshez. A különleges védőcsomagolásnak köszönhetően sérülésmentes és könnyű a szállítás. A radiátor ár tartalmaz minden radiátorhoz szükséges elemet pl.: rögzítő csavarok, záródugó, légtelenítő. Minden radiátorra 12 év garanciát vállal az ERFER. Garanciális ügyekkel, bizalommal forduljon ügyfélszolgálatunkhoz.

 

+36-52/537-666
vgfnet@oktaeder.hu

 

Az ERFER radiátorok saját import termékként kerülnek forgalomba.

radiátor ár ne szabjon gátat a komfortos meleg lakásnak

 

Radiátor árak

A radiátor árak eltérők lehetnek a különböző márkák miatt. De a radiátor árak egy márkán belül is változatosak lehetnek, mivel a radiátor ár függ a teljesítménytől és a mérettől. Minél kisebb, annál kisebb a radiátor ár. Amennyiben nő a lemez radiátor teljesítménye és mérete, úgy nő a radiátor ár is. De az elsődleges szempont mindenféleképpen a hőteljesítmény. A radiátor árak drasztikusan változhatnak, ha különleges színű radiátort szeretne.

A radiátor árak megtalálhatóak a weboldalunkon a lapradiátor kategóriában. Amennyiben szüksége van segítségre a radiátorválasztáshoz, úgy keressen minket bizalommal a feltüntetett elérhetőségeken.

 

+36-52/537-666
vgfnet@oktaeder.hu

 

 

Acéllemez radiátor tisztítása

A régebbi fűtésrendszerekhez ajánlott iszap eltávolításra alkalmas anyagot használni. Nagyon fontos az alkalmazása, mert ha a radiátor nem képes teljesen felmelegedni, akkor valószínűleg iszap halmozódott fel benne.

A fűtési rendszerekben a vízben található vízkő lerakodás hatáscsökkenéshez vezethet.

A fűtési rendszernek kívül tisztának és pormentesnek kell lennie, hogy jó hatásfokkal üzemeljen. A belső részeket portörlővel érdemes tisztán tartani. Külső részeket pedig mosószeres ruhával lehet tisztán tartani. A lemez radiátor tisztán tartása egészségügyi szempontból is fontos, ezért nem szabad elhanyagolni. Ha háziállattal élünk együtt, akkor évente kétszer érdemes kitakarítani a rendszert.

Nem érdemes a radiátoron tárolni semmilyen ruhaneműt, mert csökken a lemez radiátor hatásfoka. Az acéllemez radiátor hőteljesítménye az EN 422 szabvány szerint van meghatározva, mérések alapján. Manapság az energiatakarékosság már mindenkinek fontossá vált főként azért, hogy a költségeket csökkentsék. Legnagyobb hátránya, hogy érzékeny a korrózióra, a fűtőtest nagyon gyorsan ki tud lyukadni. Korrózió akkor alakul ki, ha nem az előírt minőségű vízzel töltik fel. Nem mindegy, hogy milyen a PH értéke a víznek, sima csapvíz nem lesz jó. A már tönkrement kilyukadt fűtőtestet nem javasolt javítani.

 

Törölközőszárítós radiátor

Nagyon praktikus lehet azok számára, akik nem használnak szárítógépet ugyanis télen nem tudjuk kiteregetni az udvarra vagy a teraszra a ruhát, így a törölközőszárítós radiátor megfelelő lehet ruhák számára is télen. Gyorsabban megszárad rajta a ruha és a nedvességnek nyoma se lesz. Ezek a radiátorok szárítási célra lettek kitalálva. Legkedveltebb márka a Sancica cég által gyártott csőradiátorok, amelyek Palermo Energy nevet kapták, ezek a webáruházunkban is megtalálhatóak. Törölközőszárítós radiátor ár: A radiátor árak a teljesítménytől és a mérettől függenek.

Amennyiben bármilyen kérdése van a weboldalon található termékekkel kapcsolatban keressen minket bizalommal a megadott elérhetőségeinken. A termékeinket az üzletben is meg lehet tekinteni.

 

+36-52/537-666
vgfnet@oktaeder.hu

 

acéllemez radiátor fürdőszobai fűtéshez

 

Miért hűl ki a radiátor?

A szoba hőmérsékletét mindenképpen szobai hőmérővel ellenőrizzék, és ahhoz szabályozzák a fűtőtestet.

Amikor a helyiség eléri azt a hőmérsékletet, ami be van, állítva akkor a radiátor leáll és kihűl. Ez addig marad így, amíg le nem csökken a hőmérséklet a szobában. Majd újra felmelegszik a radiátor és fűteni kezdi az adott helyiséget.

 

Miért lehet hideg a radiátor, ha a szelep maximálisra van állítva?

Ha a beállított érték alacsonyabb és a szoba hőmérséklete magasabb. Ebben az esetben nem fog bekapcsolni a radiátor. Vagy meghibásodás is állhat a háttérbe. Mindenképpen le kell ellenőrizni a szoba hőmérsékletét, hogy meghibásodásról beszéljünk.

 

Miért melegebb fent a radiátor, mint lent?

Mivel a fűtővíz felülről áramlik be a fűtőtestbe. Nem kell azonnal hibára gondolni, ha ezt tapasztalja.

A hőmérsékletet a termofej forgatásával lehet állítani. A termoszelep nem igényel karbantartást. Fontos, hogy a fűtési időszak végezetével állítsuk maximális állásba a szelepeket. Így a felesleges költségektől el tudunk tekinteni.

Ha nem zár a szelep, akkor érdemes szakember segítségét kérni, mert lehet megsérült a tömítő gyűrű vagy a szennyeződés tette tönkre a tömítést.

Amennyiben még kérdése van a termékekkel kapcsolatban, vagy további felvilágosításra volna szüksége, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal.

+36-52/537-666
vgfnet@oktaeder.hu

 

radiátorok kialakításához vegye fel velünk a kapcsolatot